knoflook30

Wat te doen met overgebleven knoflook?

Eind 2013 hadden we het leuke idee in ons hoofd gehaald om 200 teentjes knoflook in de moestuin te planten.  We leken wel gek: ze nemen plek in, vreten van je land en jagen andere tuinbewoners weg. Knoflook staat erom bekend met dezelfde doortrapte aard buiten de grenzen van de tuin om ook vele slachtoffers te maken. Als je even niet oplet, kun je niet meer normaal onder de mensen komen en het schijnt zelfs dat je gevaarlijk bezig bent als je denkt dat je kat of hond enkele tenen door het eten wel kan waarderen. Wat betreft knoflook telen en eten voor de lol zijn mensen duidelijk heel dapper, of stupide.

Hoezeer we de knoflook ook een gruwelijk einde toewensen in onze buiken, waar we voor vreesden is werkelijkheid geworden: het is ons niet gelukt om alle bollen op te eten voordat ze de vreselijk kinderachtige aandrang kregen om uit te gaan lopen. Je kunt ze het helaas niet kwalijk nemen, voor hen is het immers ook lente.

Maar wat nu??

Je kunt knoflook invriezen, maar de beste tijd om dat te doen is direct (of in ieder geval niet al te lang) na de oogst. Te laat dus. De teentjes opnieuw planten was ook al geen optie, want de nieuwe plantjes staan al sinds november en ik wil geen plek opgeven voor een tweede knoflookveld. Je moet jezelf niet teveel pijnigen. Weggooien is zonde van je werk en bovendien niet echt duurzaam te noemen. En om de mensen om je heen op te schepen met dergelijke ‘oude’ pestkoppen is ook zo weer wat…

De enige optie die ik me zo snel kon bedenken waar goed mee te leven valt, was om er knoflookpoeder van te maken. Geweldig als we een tijd aanbreken waarin we onszelf niet kunnen straffen met verse knoflook van eigen teelt (met name april en mei zijn de nijpende maanden).  Als we het niet volhouden kunnen we altijd nog naar de supermarkt rennen, but that’s like admitting defeat to them.

Ook als je geen knoflook teelt, maar wel regelmatig gepest wordt door knoflook met groeineigingen, is zelf knoflookpoeder maken een goede wraakactie. Super simpel en zeer bevredigend om te doen als je een uurtje de tijd hebt. De enige materialen die je nodig hebt zijn een mes, een snijplank, bakpapier, een oven met bakplaat, een vijzel en een goed afsluitbare pot om je poeder in te bewaren. Wees er wel op voorbereid dat je huis ontzettend sterk gaat ruiken naar knoflook. But then again, revenge smells sweet…

Wat denk jij? Ik ben benieuwd!